BLENTT is een allesomvattend maatwerkbedrijf voor interieurprojecten

Kast op maat: hier moet je rekening mee houden!

Kleerkast op maat

Een kast op maat is de perfecte oplossing om elke ruimte in je huis optimaal te benutten. Of het nu gaat om een inloopkast, een boekenkast of een opbergsysteem voor de keuken, maatwerk biedt tal van mogelijkheden. Voordat je begint, zijn er enkele dingen waar je best even bij stilstaat. In dit artikel vertellen we je graag de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je ideale maatkast! 

Ruimte en afmetingen

Bepaal de locatie waar de kast moet komen en meet de ruimte nauwkeurig. Denk aan de hoogte, breedte en diepte die het best passen bij je behoeften. Het is belangrijk dat je niet alleen de beschikbare ruimte meet, maar denk ook na over hoe de deuren van de kast zullen openen zonder andere meubels of deuren te hinderen. Overweeg de toekomstige verplaatsing van meubels en zorg dat er genoeg ruimte blijft voor luchtventilatie om vochtigheid en schimmel te voorkomen, vooral in gesloten ruimtes.

Doel van je kast 

Overweeg wat je precies in de kast wilt opbergen. Dit beïnvloedt zowel het ontwerp als de indeling van de binnenkant. Als je kast voor kleding bedoeld is, denk dan na over integratie zoals ingebouwde lades voor ondergoed, sjaals, of riemen en speciale rekken voor schoenen. Voor keukengerei kan je denken aan specifieke modules voor apparaten, kruidenrekjes of verstelbare planken voor verschillende soorten servies.

kast op maat die openstaat en berging toont

Materiaalkeuze 

De keuze van materialen heeft invloed op zowel de uitstraling als de duurzaamheid van je kast. Houtsoorten zoals eiken en walnoot bieden robuustheid en een klassieke look, terwijl materialen als MDF kunnen worden geschilderd in elke gewenste kleur. Overweeg ook de luchtvochtigheid en temperatuurwisselingen in je ruimte. Materialen zoals roestvrij staal of behandelde houtsoorten kunnen beter bestand zijn tegen deze elementen. Vanuit een ecologisch oogpunt zijn eco-vriendelijke en duurzame materialen uiteraard ook niet onbelangrijk! 

Stijl en ontwerp 

De stijl van de kast moet overeenkomen met de rest van je interieur. Denk aan de afwerking en kleuren. Je kunt kiezen voor een ontwerp dat naadloos opgaat in de muur of juist een statement piece dat de aandacht trekt. 

Naast kleur en afwerking, denk je ook best even na over de textuur van de materialen die je gebruikt. Een matte afwerking kan bijvoorbeeld helpen om vingerafdrukken en vlekken te verbergen, terwijl hoogglans een chique, moderne uitstraling geeft. Overweeg ook deuren met glazen panelen om diepte toe te voegen of een open kastconcept voor een ruimtelijker gevoel.

dressing op maat

Budget 

Stel een budget vast voordat je begint. Maatwerk kan variëren in prijs afhankelijk van de grootte, materialen en het ontwerp. Een duidelijk budget helpt bij het maken van keuzes tijdens het ontwerpproces. Bepaal ook welke aspecten van het ontwerp essentieel zijn en waar je eventueel zou kunnen besparen zonder in te boeten op de kwaliteit of functionaliteit. Soms kan een kleine aanpassing in het ontwerp of materiaalgebruik al significant schelen in de kosten.

Jouw kast volledig op jouw maat! 

Door grondig over deze aspecten na te denken, zorg je ervoor dat je maatwerkkast niet alleen mooi maar ook functioneel is. Een kast op maat laten maken is een uitstekende investering in je woning. Het verhoogt niet alleen de functionaliteit en uitstraling van je ruimte, maar voegt ook waarde toe aan je huis. Met deze tips kun je een goed geïnformeerde beslissing nemen die past bij je ruimte, stijl en budget. Neem de tijd om je opties te overwegen en werk samen met een professional om het beste resultaat te bereiken! 

Wil je graag hulp bij het creëren van jouw kast op maat of heb je nood aan gepersonaliseerd advies? Neem contact met ons op of bekijk onze realisaties voor meer inspiratie!

Download onze 2023 inspiratiegids nu helemaal gratis

29 pagina’s vol inspiratie, projecten en tips.

Werken we samen jouw droom uit?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!