BLENTT is een allesomvattend maatwerkbedrijf voor interieurprojecten

Hoe kies je voor het juiste keukenblad? (Tips & Tricks)

Je kent het wel: je hebt zonet je Pinterest samengesteld met foto’s van de keuken van je dromen. Je weet dus ongeveer hoe je toekomstige keuken eruit moet zien, maar toch zijn er een aantal praktische zaken waar je nog een knoop over moet doorhakken. 

Het kiezen van het juiste keukenblad kan zo’n uitdaging zijn. Je weet misschien wel hoe het eruit moet zien, maar dan zijn er nog zoveel verschillende materialen met elk hun eigenschappen om uit te kiezen. 

Dus, waar begin je nu best? In dit artikel bekijken we samen met jou de meest populaire materialen voor een keukenblad. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw keuken!  

Keukenblad van keramiek

Ben jij iemand die graag een mooie natuursteen look heeft in de keuken, maar geen zin heeft in het vele onderhoud dat erbij komt kijken? Dan is een keramiek keukenblad ideaal voor jou! 

Keukenblad van keramiek

Keramiek is stijlvol, duurzaam en verkrijgbaar in een reeks van kleuren en afwerkingen. Het is hitte-, kras- en vlekbestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor keukens die veel gebruikt worden. Tot slot is keramiek ook waterbestendig waardoor je er perfect een wasbak in kan inwerken. 

Door deze eigenschappen is het ook een hygiënisch materiaal dat je eenvoudig kan onderhouden. Daarom is het ook het ideale keuze wanneer je kinderen hebt die graag meehelpen in de keuken. Je moet er niet te veel naar omkijken en ondertussen blijft het zijn mooie afwerking behouden. 

Keramiek wordt gemaakt van verschillende lagen keramisch materiaal, die dan verhit en samengedrukt worden. Bij BLENTT werken we samen met merken zoals Inalco, Marazzi en Laminam. Zij hebben een uitgebreid aanbod aan kwalitatief keramiek. Daardoor kunnen we je zeker en vast het keramisch keukenblad van je dromen bezorgen!  

Natuursteen in je keuken

Bij natuursteen denken we meteen aan verschillende soorten marmer, terrazzo, graniet of travertin. Stuk voor stuk prachtige en unieke materialen die je keuken meteen een luxueuze en Instagramwaardige uitstraling geven.  

Geen enkel stuk natuursteen is 100% hetzelfde, waardoor je elke keer weer een uniek resultaat zal krijgen met een iets andere tekening. 

Keukenblad van natuursteen

Een voordeel van natuursteen is dat het een keihard materiaal is. Daardoor is het kras- en hittebestendig, en stoot- en snijvast. 

Houd er echter rekening mee dat natuursteen regelmatig verzegeld of geïmpregneerd moet worden om vlekken en slijtage te voorkomen. Het is dus een materiaal waar je wel wat onderhoud voor moet inplannen. 

Het zijn doorgaans gevoelige materialen die gevoelig zijn voor vlekken door hun licht poreuze karakter. Let ook goed op met wijn, agressieve schoonmaakmiddelen en bijtende vloeistoffen zoals azijn. Daar reageert natuursteen namelijk niet goed op en dat geeft vlekken die je er nooit meer uitkrijgt. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig wel oplossingen op de markt om je natuursteen te beschermen. Zo werken wij samen met Potier Stone. Zij hebben een vlekstop (beschermend product) ontwikkeld die je een goede garantie geeft tegen vlekken.

Keukenblad van beton

Zie jij een industriële keuken helemaal zitten? Dan is beton zeker een optie voor jou! Voor een robuuste, hedendaagse look is beton namelijk een geweldige keuze. 

Keukenblad van beton

Beton is extreem duurzaam en hittebestendig, maar het kan wat onderhoud vergen. Zo kan je het best minimaal twee keer per jaar behandelen om vlekken te voorkomen. Dat doe je door het aanbrengen van een beschermlaag. Al blijft dat nog steeds op eigen risico. Als je de keuken intensief gebruikt, raden wij een keukenblad uit beton eerder af. 

Het is een vlekgevoelig materiaal. Het kan niet goed tegen zuren, bijtende producten, vet en olie. Door het poreuze karakter kan morsen dan ook blijvende gevolgen hebben. 

Beton is een materiaal dat leeft. De kans dat je snel je eerste vlekken zal ontdekken is vrij groot. Als je daarmee kan leven, is een keukenblad uit beton zeker een optie voor jou! 

Keukenblad van composiet

Composiet is ook een echte topper in de keuken. Het is een mix van hars en natuursteen, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. 

Daarnaast is het duurzaam, krasvast, vlekbestendig en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het is een heel onderhoudsvriendelijk materiaal. Kortom, het is een veelzijdige en praktische optie. 

De kans dat je al eens van Dekton hebt gehoord is groot, dat is namelijk één van de meest bekende merken van composiet. 

Composiet is ook niet helemaal hittebestendig. Afhankelijk van het merk kan composiet de hitte beter verdragen. Zo kan Dekton er bijvoorbeeld wat beter tegen dan Silestone. Let daar dus goed op bij het kiezen van jouw composiet! 

Solid Surface 

Voor de liefhebbers van een strakke, naadloze keuken is Solid Surface de optie. Het geeft je een strakke keuken die precies uit één geheel is gemaakt. Je kastjes en keukenblad lopen naadloos in elkaar over, prachtig toch? 

Solid Surface materialen, zoals Corian en HI-MACS, zijn naadloos, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal en het is vaak de betere optie voor je portefeuille. 

Wanneer je voor Solid Surface in kleur of print kiest, hou je er best rekening mee dat deze krasgevoeliger is dan de witte variant. Investeren in een goede snijplank is dus geen overbodige luxe! 

Verder pas je ook best op met zuren en hitte. Solid Surface is er redelijk tegen bestand, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Keukenblad van laminaat

Voor de budgetqueens en -kings, is een keukenblad in laminaat altijd een goede optie! Laminaat is een budgetvriendelijke optie die in veel verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar is. Zo bestaan er veel mooie houtimitaties waarbij je het verschil met echt hout bijna niet meer kan zien. 

Hoewel het niet zo duurzaam is als sommige andere opties, is het wel gemakkelijk te onderhouden en te vervangen. Het heeft een krasvaste toplaag, maar is niet hittebestendig. Vergeet dus zeker geen onderzetters te gebruiken voor je warme pannen of ovenschalen. 

Voor ons bij BLENTT is laminaat ons minst favoriete materiaal voor een keukenblad. Doorgaans raden we het ook niet aan omdat het geen duurzaam karakter heeft. 

Bovendien kan je het ook niet als spatwand gebruiken want door de hitte kunnen er stukken afspringen. Tot slot moet je bij een keukenblad uit laminaat standaard een vlakbouw of opbouw spoelbak kiezen, waardoor je beperkt wordt in je keuze van spoelbakken. 

Massief hout in je keuken

Een houten keukenblad voegt instant warmte toe aan je keuken. Ideaal voor een gezellige keuken die – aangevuld met wat plantjes – helemaal klaar is voor Instagram. 

Massief hout in je keuken

Wil je graag een keukenblad waar je niet meer naar moet omkijken? Dan is hout niet helemaal de juiste keuze voor jou. Het heeft regelmatig onderhoud nodig om er op zijn best uit te zien, maar het kan een leven lang meegaan als het goed wordt verzorgd. 

Wanneer wij een houten keukenblad installeren, behandelen we het steeds zodat het zo lang mogelijk mooi blijft. Zo kan je er wel jarenlang van genieten! Hou er wel rekening mee dat hout leeft en dat het niet kras-, hitte- of vochtbestendig is. 

Vlekken kan je wel uit het hout schuren, maar dan zal je het wel opnieuw moeten behandelen en dat werkje mag je niet onderschatten. 

Inox of RVS als keukenblad

Ben je eerder praktisch ingesteld en wordt jouw keuken intensief gebruikt? Hou je bovendien van een industriële look? Dan kan roestvrij staal (RVS) of inox de juiste keuze voor jou zijn!

Keukenblad van Inox of RVS

Het is een duurzaam materiaal dat hygiënisch, hitte- en roestbestendig is, waardoor het een populaire keuze is voor professionele keukens. Het is wel een krasgevoelig materiaal dat door het te gebruiken een unieke look krijgt en daar moet je wel van houden. 

Het ideale keukenblad volgens BLENTT

Bij BLENTT zijn we grote fan van duurzame materialen die op een ecologische manier geproduceerd worden en een leven lang mee gaan. 

Daarom zijn wij voorstander van het gebruik van keukenbladen in natuursteen of keramiek. Deze zijn duurzaam en geven een uniek resultaat in je keuken. Bovendien is zelfs natuursteen best onderhoudsvriendelijk als je voor de juiste materialen kiest. 

We werken graag met natuurlijke materialen waarbij een keukenblad uit keramiek een heel mooi alternatief is als natuursteen niet binnen het budget past. Deze hebben namelijk de mooiste imitaties en zijn erg onderhoudsvriendelijk.

Conclusie

Het kiezen van het juiste keukenblad hangt af van jouw persoonlijke stijl, budget, en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en charme, dus denk goed na over wat het beste past bij jouw keuken voordat je een definitieve beslissing neemt. Of je nu gaat voor de warmte van hout, de industriële look van beton of de veelzijdigheid van composiet, zorg ervoor dat je een keuze maakt waarvan je vele jaren kan genieten! 

Benieuwd naar hoe wij jouw keuken mee zouden inrichten en welk keukenblad het beste bij jou past? Contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 

Download onze 2023 inspiratiegids nu helemaal gratis

29 pagina’s vol inspiratie, projecten en tips.

Werken we samen jouw droom uit?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!