BLENTT is een allesomvattend maatwerkbedrijf voor interieurprojecten

De praktische indeling van je keuken (ergonomische tips)

Het grote voordeel van een keuken op maat is dat je deze volledig aan jouw wensen kan aanpassen. Die ultieme vrijheid om er jouw eigen ding van te maken, is natuurlijk heel erg leuk! Je kiest dan ook al snel voor een keuken met een prachtig design waarin je jezelf al helemaal ziet koken. Toch is het ook belangrijk om de praktische en ergonomische kant van je keuken eens goed onder de loep te nemen. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips mee. Zo weet jij alvast waar je best rekening mee houdt bij het indelen van jouw nieuwe keuken! 

Deel je keuken in volgens de keukendriehoek 

Nog nooit van de keukendriehoek gehoord? Laat me je hier wat meer over vertellen dan! 

Bij de plaatsing van de kookplaat, spoelbak en de koelkast hou je best rekening met de ergonomie en de gebruiksvriendelijkheid tijdens het koken. 

Volgens onderzoek wordt er tijdens het koken vooral bewogen tussen de kookplaat, spoelbak en de koelkast. Daarom is het belangrijk dat we deze op zo’n manier plaatsen dat je de loopafstand zo kort, vlot en praktisch mogelijk houdt. 

Het doel van een goed uitgekiende keukendriehoek zorgt dus voor meer ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van je keuken.  

Een keuken met kookeiland ingedeeld volgens de ergonomische keukendriehoek

Beslaat je keuken enkel een lange wand? Geen zorgen, ook dan kan je de keuken indelen vanuit een ergonomisch en praktisch perspectief. Hierbij zetten we eerst de ijskast, daarna de spoelbak en daarna het kookvuur. Ben je linkshandig? Dan draai je deze volgorde best om voor de meest handige en logische flow! 

Tip: Niet helemaal zeker wat de juiste flow is voor jou? Bij maatwerk kijken we altijd goed naar jouw situatie en hoe we de keuken optimaal voor je kunnen indelen!  

De 5 zones van je keuken 

Naast de drie zones van de keukendriehoek, onderscheiden keukenexperts vaak nog twee extra zones. Ook deze zorgen voor een logische flow in je keuken. Daarnaast zullen ze het ergonomisch aspect van jouw keuken vergroten doordat de loopafstanden verkleind worden. 

Deze 5 zones zijn: 

  1. Voorraad: voor alle etenswaren, gekoeld en niet gekoeld. 
  2. Opbergen: bestek, servies, glazen en plastieken potjes.
  3. Spoelen & afval: spoelbak, poetsmiddelen, vaatwasser en vuilbakken. 
  4. Voorbereiden: voldoende werkblad om het eten te bereiden en eventuele keukenhulpjes zoals een mixer. 
  5. Koken & bakken: kookplaat, (stoom)oven, microgolfoven en dampkap. Bewaar hier ook je pannen en kookpotten. 

Als rechtshandige kan je deze volgorde mooi volgen van links naar rechts voor de meest logische flow in je keuken. Als linkshandige kan je de volgorde echter beter omdraaien. 

Heb je plaats voor een keukeneiland?

Als je er plaats voor hebt, is een keukeneiland altijd een fijne toevoeging. Het trekt je keuken open en zorgt ervoor dat jouw keuken een echte leefkeuken wordt. 

Door het kookvuur te integreren in jouw kookeiland kan je tijdens het kokkerellen gezellig blijven babbelen met jouw partner, gezin of gasten. 

Bovendien zorgt het kookeiland ook voor heel wat extra opbergruimte. Dat is altijd mooi meegenomen!  

Andere gebruikelijke opstellingen voor een ergonomische indeling volgens de keukendriehoek zijn: 

  • I-vormige keuken (alles op 1 rij)
  • L-vormige keuken
  • U-vormige keuken
  • Parallelle keuken
Gebruikelijke ergonomische keukenopstellingen

Gebruik zoveel mogelijk lades in je keuken

In de moderne keukens vind je doorgaans een pak meer lades in plaats van standaard kasten. Door het gebruik van lades kan je de kastruimte namelijk veel efficiënter benutten. Zeker met het grote aanbod aan handige ladeverdelers die je kan gebruiken om jouw lades zo ideaal mogelijk in te delen. Daardoor krijg je meteen een mooi overzicht van wat er in je lade zit en kan je ook veel makkelijker bij de achterste dingen in je kast.  

Elke voordeel heeft zijn nadeel natuurlijk: lades zijn vaak een duurder om te installeren. Maar dat prijskaartje weegt zeker niet op tegen het gebruiksgemak dat je door de lades terugkrijgt! 

Bij BLENTT gebruiken we bovendien altijd de lades van Blum om de allerhoogste kwaliteit te kunnen garanderen in jouw keuken! 

Lades in je keuken voor het optimaliseren van de ergonomie en de praktische indeling

De beste plaatsing van je toestellen 

Bij het uittekenen van het ontwerp van je keuken hou je ook best rekening met de plaatsing van je toestellen. Zo raden we je aan de (stoom)oven en microgolfoven op een ergonomische hoogte te plaatsen voor een optimaal gebruiksgemak.

Daarbij kan je ook best rekening houden met de lijnen die in je keuken lopen. Zo plaats je de onderkant van het toestel best gelijk met het werkblad om die lijn mooi te laten doorlopen. Verder kan je zo in blokken werken zodat je een rustig en evenwichtig geheel krijgt.  

Kies je daarnaast voor geïntegreerde toestellen of wil je net jouw design koelkast laten schitteren? Ook dit zijn dingen waarmee we rekening kunnen houden tijdens het ontwerpen van jouw keuken op maat.  

Plaats je keukentoestellen op een ergonomische hoogte

De ideale hoogte van je werkblad 

Verder hou je bij de hoogte van je werkblad ook best de ergonomie in het achterhoofd. Gemiddeld is het werkblad 90 tot 95 cm hoog met een standaard dikte van 2 cm.

Natuurlijk kan dit ook volledig op jouw maat gemaakt worden om de meest ergonomische hoogte te realiseren. Zo heb je een keuken die helemaal afgestemd is op jou en het gebruiksgemak mooi combineert met je favoriete design. 

De afwerking van je keuken

Bij het afwerken van de keukenkasten zijn de plinten een essentieel onderdeel. Maar heb je je ooit al afgevraagd waarom de plinten in de keuken vaak wat meer naar achter zitten onder je keukenkasten? 

Dit doen we specifiek om ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte hebt om aan je werkblad te staan. Het is als het ware een buffer zodat je de onderkant van je kasten niet stuk kan maken wanneer je aan je aanrecht staat. 

Ook bij een kookeiland zorgen we hiervoor. Al voorzien we de zichtbare kant daar van een schaduwvoeg van 20 cm. Zo zorgen we ervoor dat je kookeiland er visueel als één massief blok uitziet. 

Een schaduwvoeg in je keuken voor een mooie afwerking van je kookeiland

Maak gebruik van de muren in je keuken 

Vaak heb je nog heel wat ruimte over boven je werkblad. Dit is ruimte die je beter niet onbenut laat! 

Zo kan je ervoor kiezen om open shelving te voorzien. Ze zijn erg praktisch want je kan er nog een aantal spullen op kwijt en tegelijkertijd zien ze er ook gewoon heel erg leuk uit. 

Het grote voordeel van open shelving tegenover hangkastjes is bovendien ook dat ze een open gevoel in je keuken zullen creëren. Belangrijk is wel dat je er dus niet te veel spullen gaat opzetten, want dan komen ze rommelig over.  

Daarnaast kan je ook voor hangers kiezen in de buurt van je aanrecht of je vuur. Daar kan je dan gardes en soeplepels aanhangen. Zo heb je ze altijd dichtbij tijdens het koken! Ook je messen kan je zo met een magneetstrip tegen je muur hangen. Zo blijft je werkblad vrij en heb je jouw belangrijkste tools toch altijd snel bij de hand. 

image 4

Besluit 

Bij het ontwerpen en inrichten van je keuken kan je dus veel kanten uit. Als je bovendien ook goed nadenkt over de ergonomie ervan, ben je zeker van een keuken waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben. 

Bij BLENTT vinden we het dus erg belangrijk om naast het design ook mee aan het ergonomische aspect te denken. Het maakt niet uit hoe groot je keuken is, we maken altijd een ontwerp op maat zodat de praktische indeling en opbergruimte gemaximaliseerd worden! Benieuwd hoe wij jouw keuken zouden ontwerpen? Maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek via ons contactformulier. Wij helpen je graag verder met jouw droomkeuken op maat! 

Download onze 2023 inspiratiegids nu helemaal gratis

29 pagina’s vol inspiratie, projecten en tips.

Werken we samen jouw droom uit?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!