BLENTT is een allesomvattend maatwerkbedrijf voor interieurprojecten

Keuken inrichten? Vermijd deze 7 veelvoorkomende fouten!

Mooie keuken

Wanneer je een keuken gaat inrichten, zijn er talloze beslissingen te nemen. Van de stijl tot de indeling, elke keuze heeft een impact op zowel de functionaliteit als het esthetische aspect van de ruimte. Maar al te vaak worden er fouten gemaakt die eigenlijk heel gemakkelijk te vermijden zijn. In deze blog geven we je 7 tips om deze fouten te vermijden. Of je nu renoveert of een nieuwe keuken installeert, deze tips helpen je om de ideale keuken te creëren!

Tip 1: Vermijd draai- of klapdeuren voor je kasten

Traditionele draai- of klapdeuren onder je werkblad zijn vaak onhandig. Ze beperken de toegankelijkheid, waardoor je moet bukken of knielen om spullen te bereiken of net op een stoel moet klauteren om de achterste hoeken van je kasten te bereiken. Vervang draaideuren onder je werkblad door handige lades of uittreksystemen. Zo zorg je voor handige en snel bereikbare opbergruimte! 

Tip 2: Optimaliseer je kasten

Te veel smalle kasten kunnen resulteren in verspilde ruimte en onnodige scheidingswanden. Zo verminder je net de totale opbergruimte en verhoog je de productiekosten van je kasten. Meer scheidingswanden betekent meer materiaal. Meer materiaal betekent uiteraard ook hogere kosten. Brede kasten zijn efficiënter, omdat ze meer opslagruimte bieden en het aantal benodigde scheidingswanden verminderen. Het gebruik van brede kasten leidt dus tot lagere kosten en een strakkere uitstraling van je keuken.

kast op maat die openstaat en berging toont

Tip 3: Wees je bewust van de functionaliteit van je laden

Laden die niet volledig uittrekbaar zijn, kunnen ervoor zorgen dat de achterste delen ongebruikt blijven en dat is jammer. Volledig uittrekbare laden zorgen ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot alles wat erin zit, waardoor je de volledige ruimte efficiënter kunt gebruiken. Kies dus voor volledig uittrekbare laden en schuiven om je opbergruimte en toegankelijkheid te maximaliseren.

Tip 4: Zorg voor voldoende werkruimte

Zorg voor voldoende ruimte op het werkblad voor koken, afwassen en bereiden van heerlijke gerechten. Een te klein werkblad kan het immers moeilijk maken om comfortabel te koken en gerechten voor te bereiden. Dit kan leiden tot een rommelige en ongeorganiseerde keuken.

We raden je aan om te gaan voor een minimum van 90 cm vrije ruimte en zorg voor makkelijke doorgang. Kies bijvoorbeeld voor een volledig vrijstaand eiland dat je zowel kunt gebruiken voor je voorbereidingen en als een gezellige bar waar je gasten aan kunnen zitten terwijl jij kookt. 

Ruime keuken met hout

Tip 5: Zorg dat je keuken is aangepast aan je dominante hand

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het is echt een heel belangrijke tip om ervoor te zorgen dat je graag in je keuken wilt staan. Richt je keuken dus in gebaseerd op of je rechts- of linkshandig bent, met een logische volgorde van spoelbak tot kookgedeelte. 

Tip 6: Denk in zones 

Het negeren van de indeling van iedere keuken-activiteit apart, kan leiden tot onnodige bewegingen en inefficiëntie in de keuken. Denk bij de renovatie of inrichting van je keuken dus altijd in termen van zones – voorraad, bergruimte, spoelen, voorbereiden, en koken. Denk per zone goed na over wat je nodig hebt. Zo kun je ervoor zorgen dat iedere zone optimaal gebruikt wordt! 

Keuken met oven, spoelbak en kookvuur

Tip 7: Wees je bewust van een goede ergonomische hoogte van je werkblad

Een veelvoorkomende fout is het niet afstemmen van de hoogte van werkbladen en keukenapparatuur op de gebruiker. Ergonomische hoogtes zorgen voor comfort en voorkomen rugklachten tijdens het koken. Ben je groot? Zorg dan voor een hoger werkblad. Ben je juist klein? Zorg er dan voor dat je keukenkastjes op een makkelijk bereikbare hoogte hangen, zo hoef je niet telkens op een stoel te klauteren!

Benieuwd hoe jij deze tips in je keuken kan integreren of kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je keuken? Neem contact met ons op of bekijk onze realisaties voor meer inspiratie!

Download onze 2023 inspiratiegids nu helemaal gratis

29 pagina’s vol inspiratie, projecten en tips.

Werken we samen jouw droom uit?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!