BLENTT is een allesomvattend maatwerkbedrijf voor interieurprojecten

20 Tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Een kleine ruimte inrichten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste inzichten, expertise en inspanning, wordt iedere vierkante meter benut en maken we van jouw kleine ruimte een oase van functionaliteit en stijl. Bij BLENTT brengen we interieuradvies en schrijnwerkerij naadloos samen en geloven we dat elke ruimte het verdient om mooi en praktisch te zijn. In deze blog ontdek je onze 20 tips die jouw compacte ruimte groots zullen maken!

Tip 1: Gebruik lichte kleuren voor een gevoel van openheid

Lichte tinten zoals wit, beige en pastelkleuren weerkaatsen natuurlijk licht en creëren zo een illusie van ruimte en openheid. Schilder je muren en plafond wit en kies voor meubels in lichte kleuren om je kamer optisch te vergroten.

Lichte open keuken

Tip 2: Kies voor multifunctioneel meubilair

Kies voor meubels die meerdere functies hebben, zoals een bed met lades eronder of een bedeinde dat ook dienst doet als opbergruimte.

Tip 3: Denk verticaal

Don’t think big, think high! Maak gebruik van de verticale ruimte door wandplanken en hangsystemen aan de muur te installeren.

Tip 4: Creëer een illusie van grootsheid met spiegels

Een of meer strategisch geplaatste spiegels kunnen een kamer groter en lichter laten aanvoelen door licht te reflecteren.

Tip 5: Ga voor minimalisme

Kies voor een minimalistische stijl en probeer rommel te vermijden. Zo voorkom je dat je ruimte zwaar en druk zal aanvoelen. 

Tip 6: Zorg voor slimme opslag

Maak slim gebruik van verborgen opslagmogelijkheden zoals een ingemaakte kast onder de trap of zitbanken met opbergruimte.

Slimme opbergruimte

Tip 7: Breng de natuur naar binnen met hangende planten

Bevestig je plantenhangers aan het plafond of aan de muur om groen in de ruimte te brengen zonder vloerruimte in te nemen.

Tip 8: Verdiep je in vouwtafels

Overweeg vouwtafels die je alleen uitklapt wanneer nodig. Dit klinkt misschien verregaand, maar laat je niet afschrikken door deze tip. Tegenwoordig zijn er heel wat hippe en modieuze vouwmeubels op de markt die zelfs de conservatiefste interieurharten sneller zullen laten slaan! Wij zijn bijvoorbeeld helemaal fan van de uitschuifbare tafels van Ethnicraft.

Tip 9: Maak gebruik van verschillende verlichting

Gebruik verschillende lichtbronnen om de ruimte gezellig te maken en donkere hoeken te vermijden. Durf hierbij verder te kijken dan de traditionele lichtbronnen en ga voor ledstrips & hippe wandverlichting.

Tip 10: Benut alle ‘loze’ ruimtes 

Benut nissen, hoeken, en andere ‘loze’ ruimtes voor extra opbergruimte of decoratie.

Tip 11: Opteer voor licht meubilair

Vermijd zware meubelstukken die je ogen naar zich toe zuigen zodra je de ruimte binnenstapt. Zo kies je bijvoorbeeld beter voor een licht eiken bijzettafeltje dan eentje uit donker hout. 

licht interieur en meubilair

Tip 12: Combineer vloerkleden en tapijten

Gebruik vloerkleden om verschillende zones in de ruimte te definiëren. Kies ook hier weer voor lichte kleuren en vermijd drukke patronen. Werk liever verschillende texturen, zoals bijvoorbeeld een superzachte, hoogpolige variant of eentje uit geweven jute. Indien je huisdieren hebt, kies je best voor een onderhoudsvriendelijke variant van Wool & Wire. Dit merk specialiseert zich in tapijten geweven uit natuurlijke materialen die zich makkelijk laten schoonmaken.

Tip 13: Overweeg een wandbed

Wanneer je zoveel mogelijk ruimte wil besparen in je slaapkamer, studio of appartement, is een wand- of Murphy bed misschien wel iets voor jou. Zo kun je overdag veel ruimte besparen en plaatsmaken voor andere activiteiten.

Tip 14: Verkies jaloezieën 

Kies voor jaloezieën in plaats van traditionele gordijnen om ramen niet te blokkeren en het natuurlijk licht maximaal te laten binnenstromen. 

Tip 15: Verdeel en heers

Gebruik scheidingswanden of gordijnen om verschillende functionele zones te creëren, zonder vaste muren. Zo kun je toch een gevoel van privacy creëren, zonder je gevangen te voelen. 

Tip 16: Denk aan wandmontage

Bevestig Tv’s, lampen en andere voorwerpen aan de muur om zo vloerruimte te besparen.

living met tv die aan de wand is gemonteerd

Tip 17: Kies voor een verhoogd bed

Is een vouw- of wandbed toch niets voor jou? Overweeg dan een verhoogd bed met een werkplek of extra opbergruimte eronder. Een verhoogd bed met een bureau eronder, is een ideale oplossing voor een kleine kinderkamer. Jij creëert extra ruimte en je kinderen zullen er gek op zijn! Win-Win! 

Tip 18: Zorg voor een focuspunt

Kies een opvallend element als focuspunt in de ruimte. Zo kun je de aandacht strategisch afleiden van de beperkte grootte van je ruimte. Of het nu een kunstwerk, een opvallende muur, of een uniek meubelstuk is, zorg ervoor dat het de stijl van de rest van je interieur complimenteert en niet overschaduwt! 

Tip 19: Kies voor maatwerk

Overweeg op maat gemaakt meubilair dat perfect past bij de afmetingen van jouw ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een op maat gemaakte kastenwand. Zo zorg je niet alleen voor extra opbergplaats, maar zorg je er ook voor dat je meubilair echt aanvoelt als een deel van de ruimte.

Bovendien zijn al onze kasten van vloer tot plafond en zonder paslatten, wat de ruimte optisch gaat vergroten.

Tip 20: Laat het over aan experten

Bespaar jezelf heel wat kopzorgen en overweeg om een expert in te schakelen voor op maat gemaakte oplossingen en professioneel advies. Zij werken dagelijks met allerlei verschillende ruimtes, stijlen en interieurs en kunnen jou als de beste begeleiden in jouw missie naar de perfecte inrichting van je kleine ruimte! 

Kleine ruimtes hebben zo hun uitdagingen, maar tegelijkertijd hebben ze ook hun eigen charme en potentieel. Met de juiste strategieën en op maat gemaakte oplossingen, wordt elk knus hoekje een ruimtelijke, stijlvolle en functionele plek. Bij BLENTT brengen we jouw visie tot leven met professioneel interieuradvies en ambachtelijke schrijnwerkerij. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken!

Download onze 2023 inspiratiegids nu helemaal gratis

29 pagina’s vol inspiratie, projecten en tips.

Werken we samen jouw droom uit?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!